top of page
POKLADY VENUŠE Blog
JUPITER V KVADRATÚRE SO SATURNOM AUGUST 2024: SKÚŠKA REALITY & NEVYHNUTNÁ ZMENA V AKCII + DENNÍKOVÉ VÝZVY
NOV MESIACA V LEVOVI AUGUST 2024: MOCNÝ ČAS LIEČENIA, STANOVENIA VEĽKÝCH VÍZII & ZAŽIARENIA VO SVOJEJ SILE A AUTENTICKOSTI + DENNÍKOVÉ VÝZVY
© Copyright

7 ESEJSKÝCH ZRKADIEL: ČO NÁM NAŠE VZŤAHY SKUTOČNE ZRKADLIA O NÁS SAMÝCH A ČO S TÝM

Updated: Aug 9

Žijeme vo svete akcie/reakcie - známom tiež ako rovina demonštrácie, kde vedomie vytvára realitu. Podľa nášho vedomia manifestujeme a magnetizujeme ľudí a udalosti do našich životov. Sedem Esejských zrkadiel reprezentuje spôsob, ako pochopiť, ako tento proces funguje. To, čo sa navonok môže javiť ako negatívna skúsenosť, môžeme využiť ako odrazový mostík k nášmu uzdraveniu a posilneniu. Sedem Esejských zrkadiel je starodávna filozofická koncepcia, ktorá sa zakladá na predstave, že všetko, čo zažívame vo svojom živote, je zrkadlom, ktoré nám odráža naše vnútorné stavy a aspekty nášho bytia. Predstavuje rôzne spôsoby, akými sa tieto odrazy prejavujú a ponúkajú nám možnosť sebapoznania a osobného rastu. Esejci boli významnou náboženskou skupinou, ktorá prispela k zachovaniu a šíreniu duchovných a náboženských textov, ktoré dodnes ovplyvňujú naše chápanie starovekého judaizmu a raného kresťanstva. Ich oddanosť duchovnému životu, etike a spoločenským hodnotám poskytuje inšpirujúci príklad duchovného života a služby druhým. Táto skupina žila približne v období od 2. storočia pred Kristom do 1. storočia po Kristovi. Svojím životom, ktorý bol zameraný na duchovnú čistotu, etiku a oddanosť, sa Esejci snažili byť príkladom pre ostatných. Ich spôsob života mal inšpirovať a ukazovať cestu duchovného napredovania smerom k osvieteniu. Esejci sa významne podieľali na vytváraní a uchovávaní niektorých starovekých rukopisov, vrátane zvitkov od Mŕtveho mora, ktoré boli objavené v oblasti Kumrán pri Mŕtvom mori. Tieto staroveké rukopisy obsahujú niektoré z najstarších známych textov Starého zákona, ako aj iné náboženské spisy, ktoré poskytujú vhľad do ich viery a praxe. Ich dôkladná a usilovná práca na zachovaní týchto textov zabezpečila prenos tohto posolstva až do súčasnosti. Niektorí historici veria, že Esejci mali výrazný vplyv na rané kresťanstvo. Ich dôraz na duchovnú čistotu, asketizmus a komunitný život ovplyvňoval určité aspekty kresťanských komunít. Dokonca sa niektorí domnievajú, že Ježiš Kristus bol silno ovplyvnený učeniami Esejcov. Pokračujte ďalej v čítaní, kde si postupne rozoberieme spirituálny význam 7 Esejských zrkadiel a ako to využiť pre náš duchovný rast...

7 ESEJSKÝCH ZRKADIEL: ČO NÁM NAŠE VZŤAHY SKUTOČNE ZRKADLIA O NÁS SAMÝCH A ČO S TÝM

"Keď stratíte zo zreteľa samých seba, stratíte cestu. Aby ste mali svoju pravdu na očiach, musíte mať na očiach seba a svet by pre vás mal byť zrkadlom, ktoré vám odráža váš obraz; svet by mal byť zrkadlom, v ktorom sa odrážate." ~ C. JoyBell


Čo je 7 Esejských zrkadiel

Esejci boli významnou náboženskou skupinou, ktorá prispela k zachovaniu a šíreniu dôležitých duchovných posolstiev a náboženských textov, ktorá existovala od roku cca 150 pred Kristom do roku 70 nášho letopočtu.


Pomenovanie Esejci/Eséni pochádza zo sýrskeho termínu asaya a aramejského essaya alebo essenoí, všetko s významom lekár, prechádza cez grécke orum (grécki terapeuti).


Podľa zachovalých starobylých textov, Eséni múdro identifikovali úlohu osobných vzťahov v našom živote a rozdelili ich do 7 kategórií nazývaných ako zrkadlá.


Už len tým, že žijeme svoj život na tejto Zemi, prichádzame do kontaktu s rôznymi ľuďmi, ktorí odrážajú určité aspekty, ktoré si môžeme, ale nemusíme uvedomovať. Spôsob, akým vnímame svoju realitu, sa nám odráža neustále prostredníctvom činov, rozhodnutí alebo jazyka ľudí okolo nás.


Koncept 7 Esejských zrkadiel je teda duchovný a psychologický rámec. Tieto zrkadlá sú považované za nástroje na sebapoznanie a duchovný rast. Každé zrkadlo predstavuje rôzne aspekty ľudského správania a vnímania, ktoré nám pomáhajú pochopiť naše vzťahy, životné skúsenosti a vnútorný svet.


Pozrime sa teraz na každé z týchto zrkadiel podrobnejšie...


#1 Prvé Esejské zrkadlo

Spôsob, akým sa cítime, sa odráža späť k nám. Ak sa cítime nahnevaní alebo podráždení, to isté nám budú odrážať ľudia okolo nás. Pravdepodobne sa vám v živote veľakrát stalo, že ste sa takto cítili a následne čudovali, prečo ide všetko počas toho dňa tak "nešťastne" a prečo stále stretávate ľudí, ktorí sa cítia rovnako.


Tajomstvo prvého zrkadla je zamerané na to, aké emócie vysielame v prítomnom okamihu ľuďom okolo nás. Funguje to aj preto, že keď cítime šťastie, radosť a vďačnosť, z nejakého dôvodu (my už vieme, že ide o Zákon rezonancie a príťažlivosti) stretávame ľudí, ktorí sa cítia rovnako.


Toto zrkadlo je skvelé na precvičovanie všímavosti a rekalibráciu nášho momentálneho stavu. Ak napríklad pociťujete hnev alebo úzkosť, na chvíľu sa zastavte a zamyslite sa: čo spôsobuje tieto pocity, prečo sa tak cítim?


Skvelé je taktiež uvedomiť si to a pomenovať svoju emóciu. Cítim sa nahnevaný/á. Cítim sa frustrovaný/á. Pomenovanie emócií premosťuje priepasť medzi našimi myšlienkami a pocitmi. Krok od "som to..." k "cítim to..." znamená, že nie sme výlučne touto emóciou, a teda by sme sa s ňou nemali stotožňovať. A tiež nám pripomína, že emócia je pominuteľná...



#2 Druhé Esejské zrkadlo

Toto zrkadlo odráža to, čo sa nám na druhých najviac nepáči a čo odsudzujeme. Je o niečo jemnejšie ako prvé, napriek tomu je ďalšou skvelou príležitosťou na precvičenie zvedomenia si našich podvedomých programov. Napríklad možno ste v istom období svojho života odsudzovali ľudí, ktorí robili veci len kvôli peniazom, pretože stratili vášeň. A hľa, všade, kam som pozriete, sa teraz s takými ľuďmi stretávate.


Toto zrkadlo je skvelé na rozlišovanie vlastných pocitov a emócií od pocitov a emócií iných. V psychológii sa tento jav nazýva nákaza, čo znamená, že ste prevzali emócie iných ľudí a sami ste ich pocítili. Nákaza je proces, v ktorom osoba alebo skupina ovplyvňuje emócie alebo správanie inej osoby alebo skupiny prostredníctvom vedomého alebo nevedomého vyvolávania emocionálnych stavov a postojov správania.


Ak ste obklopení ľuďmi, ktorých správanie vo vás vyvoláva frustráciu alebo vyvoláva pocity hnevu či zatrpknutosti, a uvedomíte si, že tieto modely nie sú v danom okamihu vaše, potom sa sami seba spýtajte: "Som to ja v prítomnom okamihu?" Ak môžete úprimne povedať, že nie, je veľká pravdepodobnosť, že vám ukazuje to, čo v tej chvíli posudzujete.



#3 Tretie Esejské zrkadlo

Toto zrkadlo sa vzťahuje na pocit, že nás niekto priťahuje, keď sa mu pozeráme do očí. Máme pocit, akoby nás s touto osobou spájala neviditeľná niť, a cítime neodolateľné nutkanie byť v jej blízkosti. Esejci verili, že to, čo v týchto ľuďoch vidíme, je časť nás samých, ktorú sme stratili, potlačili alebo na ktorú sme zabudli. Je to fyziologická reakcia, ktorú chápeme ako akúsi magnetickú príťažlivosť k danej osobe.


Esejci radili, aby sme sa na seba hlboko pozreli a spýtali sa, čo sme stratili, čo v tom človeku považujeme za stále živé. Je to naša nevinnosť, túžba po dobrodružstve, radosť, sloboda? Mnohé štúdie uvádzajú príklad muža, ktorý sa stále zamilovával na prvý pohľad, aby si po čase uvedomil, že tento pocit je v okamihu preč. To preto, lebo sa tomuto mužovi úspešne podarilo integrovať tie aspekty seba samého, ktoré stále videl v iných ženách.


Toto zrkadlo môžete využiť vo svoj prospech, aby ste napríklad zistili, či ide o skutočnú lásku, ktorú prežívate, alebo o túžbu po opätovnom začlenení stratenej časti seba, ktorú teraz vidíte v druhej osobe.


Tretie Esejské zrkadlo nás učí taktiež o našich skúsenostiach so stratou, zradou a opustením. Ak sme v minulosti zažili zradu alebo opustenie, môžeme tieto zážitky premietať do súčasných vzťahov, čím ich ovplyvňujeme negatívnym spôsobom...



#4 Štvrté Esejské zrkadlo

Toto zrkadlo odráža naše návykové alebo kompulzívne správanie, veci, ktoré začneme robiť, pretože sa príliš pevne držíme materiálneho sveta. Potreba moci. kontroly, posadnutosť peniazmi a porovnávanie sa s inými.


Závislosť je zvyčajne reakciou na emocionálnu bolesť. Návykové správanie je pokusom o riešenie hlbšieho pocitu, takže snaha potlačiť správanie v skutočnosti nerieši problém. Ak ste naríklad v cigaretách našli pocit útechy, potom závislosť nebola vaším primárnym problémom. Závislosť sa snažila vyriešiť váš problém. Vaším primárnym problémom je nepohoda so životom alebo so sebou samým.


Čo presne cítite, že vám chýba? Kedy a prečo sa tento pocit objavil prvýkrát?


Štvrté zrkadlo ľudských vzťahov vám umožňuje pozorovať seba samých v stave závislosti a nutkania. Vykonanie určitej vnútornej práce vám umožní lepšie sa pozrieť na to, kedy a prečo ste sa odpojili od svojho skutočného vnútra a ako sa môžete znovu nastaviť.



Online program 👉🏼 PRÁCA S TIEŇMI: UVOĽŇOVANIE PROGRAMOV A BLOKOV + LIEČENIE VNÚTORNÉHO DIEŤAŤA

#5 Piate Esejské zrkadlo

Piate Esejské zrkadlo je zrejme pre mnohých to najťažšie, pretože hovorí o našom vzťahu s pozemskými rodičmi cez prizmu našich Nebeských rodičov. Náš vzťah s rodičmi ovplyvňuje naše videnie a vieru voči posvätným ženským a posvätným mužským aspektom Božstva vo vnútri nás.


Tento koncept prepojuje emocionálnu dynamiku našich detských vzťahov so širším duchovným rámcom, ktorý zahrňuje naše vnímanie Nebeských rodičov alebo Božských princípov.


Ak máme napríklad ťažkosti vo vzťahu s otcom, môže to ovplyvniť náš vzťah s Bohom, ktorého môžeme vnímať ako neosobného alebo vzdialeného. Nedostatok emocionálnej podpory zo strany otca môže spôsobiť, že sa cítime opustení aj Bohom alebo najvyšším Zdrojom, čo môže oslabovať našu vieru a pocit duchovného spojenia.

Podobne, náš vzťah s matkou ovplyvňuje naše vnímanie posvätného ženstva. Ak sme nezažili láskyplné a starostlivé prostredie, môžeme mať problém s prijímaním a vyjadrovaním posvätných ženských aspektov, ako sú empatia, intuícia a starostlivosť.



Duchovná reflexia a integrácia

Prepojenie s Božstvom:

  • Naše detské skúsenosti so vzťahmi formujú našu predstavu o Božstve. Uzdravenie vzťahov s rodičmi môže viesť k hlbšiemu pochopeniu a prijatiu posvätných ženských a mužských aspektov vo vnútri nás.


Oživenie viery:

  • Práca na zlepšení vzťahu s našimi pozemskými rodičmi môže oživiť našu vieru v Boha, najvyšší Zdroj alebo Vesmír. Uzdravenie starých rán môže odstrániť bloky, ktoré bránia plnému duchovnému prepojeniu.


Proces uzdravenia

  • Sebapoznanie a sebaprijatie: Sebareflexia o tom, ako nás vzťahy s rodičmi ovplyvnili, je prvým krokom. Pochopenie, ako tieto vzťahy formovali naše vnútorné presvedčenia a vnímanie Božstva, je kľúčové.

  • Emočná a duchovná práca: Práca na emočnom uzdravení môže zahŕňať terapiu, meditáciu, prácu s vnútorným dieťaťom a odpustenie. Tieto procesy nám pomáhajú uvoľniť staré rany a posilniť naše duchovné spojenie.

  • Integrácia posvätného ženstva a mužstva: Prijatie a integrácia posvätných aspektov ženskosti a mužskosti vo vnútri nás pomáha dosiahnuť rovnováhu. To môže zahŕňať cvičenia na posilnenie intuície, empatie, ako aj odvahy, autority a sebavedomia.


Piate Esejské zrkadlo nám teda ponúka hlboký vhľad do toho, ako naše vzťahy s rodičmi formovali/formujú naše duchovné presvedčenia a vnímanie Božstva. Uzdravenie týchto vzťahov môže viesť k hlbšiemu a plnšiemu duchovnému životu, umožňujúc nám lepšie pochopiť a integrovať posvätné ženstvo a mužstvo vo vnútri nás. Tento proces je kľúčom k osobnému rastu a duchovnému naplneniu.




#6 Šieste Esejské zrkadlo

Toto zrkadlo je známe aj ako Temná noc duše. Je to obdobie výziev, hlbokej vnútornej práce a uzdravovania. Vnímame ho ako lekcie, ktoré sa musíme naučiť, aby sme dosiahli ďalšie úrovne svojho života. Prechádzanie týmito výzvami nám pomáha budovať odolnosť a sebadôveru. Vyvádza nás z našej komfortnej zóny a núti nás sprístupniť vnútorné zdroje, o ktorých sme ani netušili, že ich v sebe máme.


V psychológii je skvelým spôsobom, ako sa vyrovnať s výzvami, ich prerámcovanie. Kognitívny reframing je technika používaná na zmenu myslenia, aby ste sa na situáciu, osobu alebo vzťah dokázali pozrieť z trochu inej perspektívy.


Keď prechádzate týmto intenzívnym obdobím nášho života, môžete si položiť otázku: Čo sa ma táto vec snaží naučiť? Aké nové zručnosti z toho môžem získať? Zastaviť sa a zamyslieť sa predtým, ako začneme konať, je ďalšia skvelá zručnosť, ktorú tu môžeme rozvíjať.


ALCHYMIA HOJNOSTI Online program

Šieste zrkadlo je taktiež o zrkadlení našej vnútornej polarity. Toto zrkadlo odráža našu vnútornú polaritu – naše ženské a mužské aspekty, ako aj svetlé a temné stránky našej osobnosti...


#7 Siedme Esejské zrkadlo

Toto je posledné a najnáročnejšie zrkadlo, pretože si z našej strany vyžaduje úplné prijatie a odovzdanie sa Božskému poriadku. Hovorím, že je náročné, pretože je ľahké ísť s prúdom života, keď sa veci darí, ale keď sa nedarí, máme tendenciu začať obviňovať seba, iných alebo Boha/Vesmír.


Búrime sa, vzdorujeme a napadajú ná záchvaty hnevu, pretože veci nejdú podľa našich predstáv. Medzitým, čím viac sa bránime životným udalostiam, tým viac narážame na múry frustrácie a beznádeje.


Podľa Terapie prijatia a záväzkov (ACT) sa prijatie vzťahuje na prax vytvárania priestoru pre nepríjemné pocity, vnemy a nutkania namiesto toho, aby sme sa ich snažili potlačiť alebo odstrčiť. Keď sa im otvoríme a dovolíme im prísť a odísť bez toho, aby sme s nimi bojovali, utekali pred nimi alebo im venovali neprimeranú pozornosť, zistíme, že nás obťažujú oveľa menej.


Inými slovami, ak prijmete, že nemáte kontrolu nad svojím životom alebo udalosťami, ale máte kontrolu nad tým, ako sa na ne budete reagovať, ako sa s nimi vyrovnávate, môžete menej reagovať, viac ich prijímať a byť so sebou zmierení.


Esejské zrkadlá sú jednoducho modelom toho, ako možno vnímať svet okolo nás. Poskytuje nám určité poznatky o tom, ako sa môžeme lepšie orientovať v našich vzťahoch, ako môžeme posilniť alebo uvoľniť určité väzby a ako nám vnútorná práca môže pomôcť dosiahnuť celkovo viac pokoja.



Keďze opakovanie je agentom múdrosti, zrekapitulujme si to teraz všetko...


1. Prvé Esejské zrkadlo: Odraz našich emócií

Toto zrkadlo nám ukazuje, že naše vnútorné emócie sa odrážajú späť na nás prostredníctvom interakcií s ľuďmi a udalosťami v našom okolí. Ak vysielame negatívne emócie, ako sú hnev alebo podráždenie, priťahujeme podobne naladených ľudí a situácie. Naopak, ak sme šťastní a vďační, naše okolie nám odráža rovnaké pozitívne emócie.


2. Druhé Esejské zrkadlo: Zrkadlenie nášho posudzovania a predsudkov

Toto zrkadlo odráža naše posudzovanie a predsudky voči iným ľuďom. Ak niekoho súdime alebo kritizujeme, tieto vlastnosti môžu byť odrazom našich vlastných neuznaných charakteristík alebo tieňových stránok. Učí nás, že to, čo vidíme a kritizujeme na druhých, môže byť projekciou našich vlastných vnútorných konfliktov.


3. Tretie Esejské zrkadlo: Zrkadlenie strát a zrady

Toto zrkadlo nás učí o našich skúsenostiach so stratou, zradou a opustením. Ak sme v minulosti zažili zradu alebo opustenie, môžeme tieto zážitky premietať do súčasných vzťahov, čím ich ovplyvňujeme negatívnym spôsobom. Toto zrkadlo nám pomáha uvedomiť si tieto projekcie a pracovať na uzdravení starých rán.


4. Štvrté Esejské zrkadlo: Zrkadlenie našich vzorcov správania

Štvrté zrkadlo odráža opakujúce sa vzorce správania a situácie v našom živote. Ak sa ocitneme v podobných situáciách alebo vzťahoch, ktoré sa neustále opakujú, toto zrkadlo nám pomáha identifikovať a pochopiť tieto vzorce, aby sme ich mohli zmeniť a rásť.


5. Piate Esejské zrkadlo: Zrkadlenie vzťahu s rodičmi

Piate zrkadlo sa zaoberá našimi vzťahmi s pozemskými rodičmi a ako tieto vzťahy ovplyvňujú naše vnímanie posvätného ženstva a mužstva vo vnútri nás. Tento koncept prepojuje emocionálnu dynamiku našich detských vzťahov so širším duchovným rámcom. Učí nás, že náprava vzťahov s našimi rodičmi môže oživiť našu vieru a duchovné spojenie s Božstvom/Vesmírom.


6. Šieste Esejské zrkadlo: Zrkadlenie našej vnútornej polarity

Toto zrkadlo odráža našu vnútornú polaritu – naše ženské a mužské aspekty, ako aj svetlé a temné stránky našej osobnosti. Učí nás o rovnováhe medzi týmito polaritami a o tom, ako ich integrácia môže viesť k väčšiemu vnútornému mieru a celistvosti.


7. Siedme Esejské zrkadlo: Zrkadlenie nášho jedinečného poslania

Siedme zrkadlo sa zaoberá naším jedinečným poslaním a účelom v živote. Odhaľuje nám, ako sme prepojení so svetom a aké je naše miesto v ňom. Pomáha nám objaviť a nasledovať naše poslanie, čím prispievame k väčšiemu dobru a harmónii vo svete.


7 Esejských zrkadiel nám poskytuje komplexný rámec na sebapoznanie a duchovný rast. Pomáha nám pochopiť naše vnútorné stavy, vzorce správania a vzťahy, čím nás vedie k hlbšiemu porozumeniu seba samých a nášho miesta vo svete.


Práca s týmito zrkadlami môže viesť k osobnému a duchovnému uzdraveniu, väčšiemu vnútornému mieru a harmónii v našich životoch...


Aký je váš názor na tieto Esejské zrkadlá? Rezonujete s týmito koncepciami alebo nie, a prečo je to tak? Zazdieľajte dolu v komente...


Tento príspevok je k dispozícii zDARma pre všetkých, preto ak sa vám páčil, prípadne vás inšpiroval a radi by ste prispeli do kolesa Dharmy, môžete ma symbolicky POZVAŤ NA KÁVU 🕊😇🤍


S Láskou,

Podpis Emilia Nora Elina




Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page