top of page
POKLADY VENUŠE Blog
CESTA ZASVÄTENIA XIX.: TAROTOVÝ ARCHETYP "SLNKO" ~ PREBUDENIE & INVOKÁCIA
SEZÓNA PANNY 2024: TELO AKO CHRÁM + HOROSKOP PRE JEDNOTLIVÉ ZNAMENIA ZVEROKRUHU
© Copyright

SEBASABOTÁŽ & MANIFESTÁCIA: SKUTOČNÝ DÔVOD A SPÔSOBY PREJAVU V NAŠOM ŽIVOTE + 4 KROKY NA EFEKTÍVNE ODSTRÁNENIE SEBASABOTÁŽE

Updated: Aug 25

Sabotujete svoj vlastný úspech? Tu je návod, ako to zastaviť!

Ja sám na sebe nič nerobím, a predsa som svojím vlastným katom. - John Donne

Ste uväznení v opakujúcom sa cykle sebapoškodzovania?

Chceli ste niekedy niečo tak veľmi... tak dlho... tak veľmi ste sa snažili... ale znova a znova ste skončili neúspešne? Stanovili ste si niekedy ciele a úlohy, ktoré ste jednoducho nedosiahli alebo nedokázali dosiahnuť? Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo stále dokola opakujete tie isté vzorce správania a stále dosahujete presne tie isté žalostné výsledky? Každý z nás v tom či onom momente prechádza týmito opakujúcimi sa cyklami a fázami. V skutočnosti mnohí z nás prechádzajú štandardnými cyklami sebadeštrukcie ako hodinky každý deň. Výsledkom je, že málokedy naplno využijeme svoj potenciál v akejkoľvek oblasti života. Navyše neustále ľutujeme veci, ktoré sme neurobili, a potom sa čudujeme, prečo stále uviazneme v týchto obmedzujúcich vzorcoch správania. Vzhľadom na to všetko si možno kladiete otázku, či existuje odpoveď na to, ako sa dostať z tejto slepej uličky? Existuje skutočné riešenie, ako sa vyhnúť týmto opakujúcim sa a obmedzujúcim vzorcom správania? Odpoveď na tieto otázky je jednoznačné ÁNO. Riešenie existuje, ale najprv musíme pochopiť, v čom spočíva sebapoškodzovanie...

SEBASABOTÁŽ & MANIFESTÁCIA: SKUTOČNÝ DÔVOD A SPÔSOBY PREJAVU V NAŠOM ŽIVOTE + 4 KROKY NA EFEKTÍVNE ODSTRÁNENIE SEBASABOTÁŽE

Čo presne je sebasabotáž?

Sebasabotáž je akékoľvek správanie, myšlienka, emócia alebo konanie, ktoré vás brzdí v dosiahnutí toho, čo vedome chcete. Sebasabotáž je konflikt, ktorý existuje medzi vedomými túžbami a nevedomými želaniami, ktoré sa prejavujú v sebaobmedzujúcich vzorcoch správania.


Sebasabotáž vám nielen bráni v dosiahnutí vašich cieľov, ale zohráva aj úlohu bezpečnostného mechanizmu, ktorý vás chráni pred sklamaním. V podstate to znamená, že váš mozog vás chráni pred zranením tým, že robí to, čo považuje za najlepšie - a to je udržať vás v medziach vašej komfortnej zóny.


Skutočný dôvod, prečo sa oddávate sebasabotáži

Sebasabotáž má tendenciu pretrvávať v našich životoch kvôli nedostatku sebaúcty, sebahodnoty, sebadôvery a viery v seba samého. Okrem toho trpíme vzorcami sebabotáže, pretože máme veľké problémy so zvládaním svojich každodenných emocionálnych zážitkov. Máme tendenciu reagovať na udalosti, okolnosti a ľudí spôsobom, ktorý brzdí náš pokrok a bráni nám v dosahovaní našich cieľov a zámerov.


Sebasabotáž sa používa aj ako účinná metóda na zvládanie stresových situácií alebo vysokých očakávaní. Napríklad sa sabotujeme, keď nie sme schopní dosiahnuť vysoké latky očakávaní, ktoré boli pre nás stanovené. Cítime sa neschopní dosiahnuť tieto očakávania, a preto sa oddávame sebabotážnemu správaniu ako prostriedku na zvládnutie situácie.


Bez ohľadu na to, aké sú naše dôvody na sebapoškodzovanie, je celkom jasné, že ak s tým niečo neurobíme, budeme naďalej žiť život plný výčitiek a nenaplnených očakávaní...


Prejav sebabotáže v našom živote

Sebasabotáž môže mať mnoho podôb a často sa v našom živote prejavuje rôznymi spôsobmi. Tu je zoznam typických metód, ktoré často používame na sabotovanie vlastnej cesty k úspechu:


  • Podliehame strachu zo zlyhania.

  • Bránime sa tomu, aby sme riskovali.

  • Nepodnikáme aktívne kroky, pretože sa bojíme urobiť chybu.

  • Rozhodneme sa nepočúvať pozorne pokyny.

  • Nevenujeme čas plánovaniu dopredu.

  • Nie sme schopní povedať druhým nie.

  • Nevyhradíme si čas na to, aby sme zvážili dôsledky svojho konania.

  • Nevyhradíme si čas na dôkladné premýšľanie pred prijatím rozhodnutia.

  • Nevynakladáme úsilie na to, aby sme kriticky alebo prakticky uvažovali o našich okolnostiach.

  • Sme príliš ustálení a nevenujeme čas tomu, aby sme o svojich problémoch premýšľali pružne.

  • Sme príliš hrdí na to, aby sme si priznali svoje chyby a omyly.

  • Neustále a zbytočne si robíme starosti bez toho, aby sme sa na svoju situáciu pozerali objektívne.

  • Stanovujeme si nerealistické očakávania voči sebe a voči druhým.

  • Dovolíme svojmu kritickému hlasu, aby prevzal vládu, a tým vytrvalo posudzujeme seba aj druhých.

  • Neustále sa oddávame porovnávaciemu mysleniu, keď svoju hodnotu meriame na základe toho, čo robia iní.

  • Stále sa sťažujeme na ľudí, život, okolnosti alebo na domnelú smolu v živote.

  • Vedome sa oddávame zlozvyku prokrastinácie a/alebo perfekcionizmu.

  • Slepo prijímame rady iných ľudí bez toho, aby sme ich spochybňovali.

  • Bojujeme s obmedzujúcimi presvedčeniami, vyčerpávajúcimi emóciami a zlými postojmi.

  • Vytrvalo sa oddávame neužitočným myšlienkam, ktoré sabotujú našu myseľ.

  • Pravidelne sa zameriavame na to, čo nefunguje, alebo na zbožné želania.


Pokiaľ ide o naše obmedzujúce myšlienky, potrebujeme sa naučiť venovať veľkú pozornosť výhovorkám, ktoré máme tendenciu používať a ktoré nám bránia v napredovaní. Tu je niekoľko príkladov:

Toto nebude fungovať... Nemôžem to urobiť... Mám teraz príliš veľa práce... Ešte nie som pripravený/á... Nie som dosť dobrý/á...


Každá z týchto výhovoriek vás drží v slepej uličke. Každý z uvedených vzorcov má svoje vlastné dôsledky, ktoré sa v našom živote prejavujú rôznymi spôsobmi. Niektoré z nich sú veľmi zjavné, zatiaľ čo iné je možno trochu ťažšie identifikovať. Kľúčom k úspechu je v tomto prípade vymenovať a presne určiť myšlienky, pocity a činy, ktoré nás vedú na cestu sebadeštrukcie. Až potom môžeme prostredníctvom vedomého sebauvedomenia začať tieto vzorce správania zastavovať...




4 kroky na odstránenie vzorcov sebabotáže

Existuje jednoduchá, ale veľmi účinná metóda, ktorú môžeme použiť na odstránenie vzorcov sebabotáže z nášho života. Tento proces zahŕňa 4 kroky. Tieto 4 kroky vám môžu pomôcť prevziať vedomú kontrolu nad správaním, ktoré v súčasnosti ovplyvňuje vaše voľby, rozhodnutia a činy. Tieto kroky zahŕňajú:


  1. Identifikácia vášho sebabotážneho správania

  2. Obnovenie vzorcov sebabotáže

  3. Identifikácia zdravého náhradného správania

  4. Praktizovanie nového správania, kým sa nevytvorí návyk


Poďme si teraz každý z týchto krokov podrobnejšie rozobrať...


Krok 1: Identifikácia sebabotážneho správania

Vaším prvým cieľom je identifikovať sebabotážne správanie, ktoré vám bráni v napredovaní.Aby sme to mohli urobiť, musíme si vedome uvedomiť svoje každodenné voľby, rozhodnutia, činy a z nich vyplývajúce dôsledky. Pomocou zoznamu v predchádzajúcej časti identifikujte rôzne typy sebabotážneho správania, ktorým máte tendenciu sa oddávať.


Po identifikácii vášho správania je potrebné určiť konkrétne spúšťače, ktoré môžu spôsobovať, že sa toto správanie prejavuje vo vašom živote. Medzi tieto spúšťače môžu patriť ľudia, predmety, konkrétne časy, udalosti, miesta atď. Položte si otázku:


Čo konkrétne spúšťa toto správanie?

Ako presne sa toto správanie prejavuje v mojom živote?


Ďalej si potrebujeme položiť otázku, či je možné sa týmto spúšťačom úplne vyhnúť. Jednoduchým odstránením týchto spúšťačov z nášho života budeme lepšie pripravení prevziať vedomú kontrolu nad svojimi myšlienkami, pocitmi a konaním.


Je tu však ešte jeden faktor, ktorý musíme vziať do úvahy. Týmto faktorom sú obmedzujúce presvedčenia, ktoré máme spojené s každým konkrétnym vzorcom sebapoškodzovania. Kľúčom je identifikovať tieto obmedzujúce presvedčenia a potom pracovať na ich premene na pozitívne posilňujúce presvedčenia. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako to urobiť, je spochybniť platnosť svojho presvedčenia. Spýtajte sa sami seba:


V čo v tejto situácii verím?

Čomu verím o sebe a svojich schopnostiach?

Ako moje presvedčenie o tejto skutočnosti spustilo môj vzorec sebadeštrukcie?

V čom je toto presvedčenie smiešne a nepraktické?

Čo by na toto presvedčenie povedali ostatní?

Aký iný užitočnejší pohľad by som mohol/mohla na túto situáciu zaujať?


Tieto otázky sú dobrým východiskom. Použite ich na to, aby ste oslabili presvedčenia, ktoré riadia vaše sebapoškodzujúce správanie...


ZABLOKOVANÝ KREATÍVNY TOK ENERGIE V TELE
ZABLOKOVANÝ KREATÍVNY TOK ENERGIE V TELE

Krok 2: Zrekonštruujte svoj vzorec sebabotáže

Po spracovaní predchádzajúceho kroku by ste teraz mali byť schopní vedome si znovu vytvoriť vzor sebapoškodzovania tak, že si načrtnete všetky spúšťače a s nimi spojené správanie, ktoré sa prejavuje ako dôsledok týchto spúšťačov. Je však dôležité, aby ste mali jasno v tom, ako sa toto správanie prejavuje vo vašom živote, skôr než prejdete k ďalšiemu kroku. Položte si otázku:


Ako presne sa toto sebapoškodzujúce správanie prejavuje v mojom živote?

Čo zvyčajne spúšťa toto správanie a ako?

Aké vzorce pozorujem, ktoré by mi mohli pomôcť lepšie pochopiť toto správanie na hlbšej úrovni?


Keď dobre pochopíte vzorce, ktoré toto správanie sprevádzajú, môžete prejsť k ďalšiemu kroku...


Krok 3: Identifikujte zdravé náhradné správanie

Ak chceme odstrániť starý vzorec správania, musíme ho najprv nahradiť novým vzorom, ktorý je praktickejší a užitočnejší. Je to zásadne dôležité, pretože niekedy je ťažké vyhnúť sa určitým spúšťačom, ako sú ľudia, predmety alebo okolnosti, ktoré v nás vyvolávajú nevýrazné reakcie. Vzhľadom na to si potrebujeme nájsť čas na to, aby sme si vytvorili vynaliezavejší a vhodnejší spôsob reagovania. Položte si otázku:


Ako by som mohol/mohla reagovať vhodnejším, vynaliezavejším a praktickejším spôsobom, ktorý by mi pomohol získať to, čo v tejto situácii chcem?

Ako a prečo je to lepší spôsob reakcie v tejto situácii?

Aké sú dôvody na uskutočnenie tejto zmeny?

Aké sú dlhodobé výhody zmeny spôsobu, akým reagujem v tejto situácii?

Aké sú hlavné výhody tohto nového správania?


Nezabudnite, že zmena sa neuskutoční, ak za ňou stojí nedostatok motivácie. Ak nedokážete nájsť dostatočne spoľahlivé dôvody na uskutočnenie zmeny, potom jednoducho nebudete mať potrebnú túžbu alebo snahu zmenu dotiahnuť do konca...




Krok 4: Praktizujte nové správanie, kým sa nevytvorí nový návyk

Keď ste identifikovali svoje nové správanie, musíte si teraz nájsť čas na to, aby ste ho čo najčastejšie praktizovali, kým sa nevytvorí nový návyk. Začnite tým, že si v predstavách spustíte svoju reakciu (vaše zdravé náhradné správanie) na danú situáciu. Pozrite sa na každý detail a pocíťte, ako sa vám v tele rozprúdi pozitívna energia, keď prekonáte starý vzorec sebapoškodzovania.


Teraz, keď ste aktivovali svoju predstavivosť, ste pripravení vžiť sa do reálnych situácií, ktoré prirodzene spustia vaše staré vzorce správania. Tentoraz ste však pripravení na nový mechanizmus reakcie, ktorý budete praktizovať počas nasledujúcich štyroch týždňov, kým sa nevytvorí nový posilňujúci návyk...



Online program 👉🏼 PRÁCA S TIEŇMI: UVOĽŇOVANIE PROGRAMOV A BLOKOV + LIEČENIE VNÚTORNÉHO DIEŤAŤA

10 praktických nápadov na odstránenie sebapoškodzovania

Ak chceme odstrániť svoje vzorce sebabotáže, musíme vynaložiť spoločné úsilie, aby sme si neustále vedome uvedomovali svoje správanie a konanie. Zároveň je užitočné zaviesť do praxe rôzne stratégie a taktiky, ktoré nám pomôžu toto správanie raz a navždy odstrániť. Tu je 10 návrhov, s ktorými môžete experimentovať:


1) Dôsledne sa učte z chýb

Na konci dňa si nájdite čas na zamyslenie sa nad tým, ako ste reagovali na udalosti a okolnosti. Poučte sa z týchto chýb a skúseností tak, že si napíšete, ako budete zajtra a v budúcnosti reagovať inak. Čím viac budete uvažovať a učiť sa, tým lepšie budete pripravení, keď budete neskôr čeliť týmto scenárom.


2) Myslite viac a odvážnejšie

Niekedy sme tak zacyklení vo vlastných deštruktívnych vzorcoch správania, že strácame zo zreteľa to najdôležitejšie. Keď sa zameriavame na úzke a nepatrné veci, nedokážeme vidieť širší obraz. Vzhľadom na to môže byť preto užitočné nájsť si čas na "väčšie" a odvážnejšie myslenie. To vám môže pomôcť rozšíriť vaše chápanie a pohľad na situáciu.


3) Klaďte lepšie otázky

Otázky sú kľúčmi k zámkom, ktoré držia naše problémy na mieste. Kladením lepších a účinnejších otázok prirodzene získame iný pohľad na našu situáciu. Rovnako nám to môže pomôcť lepšie si uvedomiť vzorce sebadeštrukcie, ktoré ovládajú náš život. Pýtajte sa sami seba:


Čo som sa z tejto skúsenosti naučil/a?

Čo by som urobil/a inak, keby som mal/a inú príležitosť?

Aké by to mohlo mať potenciálne výhody?

Ako mi zmena mojej reakcie umožní rýchlejšie získať to, čo chcem?


Otázky, ktoré si kladiete, vám pomôžu rozšíriť vaše možnosti a voľby do budúcnosti. A s väčším počtom volieb a možností budete môcť optimálne pracovať na svojom sebadeštrukčnom správaní.



4) Pristupujte k procesu zmeny ako k experimentu

Tak ako sme proces učenia sa chodiť nezvládli za jeden deň, ani zmena sa neudeje zo dňa na deň. Deje sa však v priebehu času. Keď ste robili ako dieťa svoje prvé kroky, určite ste viackrát zakopli. Vrátili ste sa však späť a pokračovali ste v boji, až ste nakoniec zvládli mechaniku chôdze. Bol to jeden z vašich malých životných experimentov, ktorý sa nakoniec podaril.


Proces zmeny je presne taký istý. Berte svoj každodenný život ako experiment, ktorý si vyžiada trochu času a úsilia. Pravdepodobne nezvíťazíte zo dňa na deň. Ktovie, možno nakoniec dokonca prehráte niekoľko "bitiek". Nakoniec však, pokiaľ vytrváte, vojnu nad svojimi vzorcami sebadeštrukcie bezpochyby vyhráte...


5) Hľadajte rady u iných ľudí

Je dôležité vždy požiadať o pomoc a hľadať radu u ľudí, ktorí majú praktické skúsenosti s riešením toho, s čím práve bojujete. Z vlastnej skúsenosti poznajú problémy, s ktorými sa na tejto ceste pravdepodobne stretnete. Preto vám pravdepodobne poskytnú praktické rady a návrhy, ktoré vám umožnia prekonať vaše vzorce sebadeštrukcie.


6) Nezabudnite si vopred naplánovať svoj deň / týždeň / mesiac

Často sa v živote trápime, keď nevieme, čo máme očakávať, alebo máme len malú alebo žiadnu predstavu o tom, ako sa budú okolnosti vyvíjať. Keď si však začneme vytvárať pevné plány do budúcnosti - pevné plány, ako budeme reagovať na situácie, ľudí a okolnosti, - vtedy začneme mať svoj život pod kontrolou.


Pri zostavovaní týchto plánov sa na chvíľu zamyslite nad možnými výzvami a prekážkami, s ktorými sa môžete na svojej ceste stretnúť. Uvedomte si tieto prekážky a potom zvážte, ako budete reagovať, ak vám náhodou skrížia cestu. Ale aj keď sa s nimi v danom momente nevyrovnáte efektívne, minimálne sa zo svojich skúseností poučíte. Svoj prístup potom môžete nabudúce upraviť...




7) Zamerajte sa na hľadanie riešení

Niekedy sme tak zahľadení do svojich vlastných nedostatkov a obmedzení, že vidíme len samé problémy a neúspechy. Tento špecifický spôsob nazerania na život vedie len k ďalším problémom. Namiesto toho si nájdite čas na zváženie možných riešení problémov, s ktorými sa stretávate. Začnite tým, že budete klásť efektívnejšie otázky, ktoré zamerajú váš mozog na hľadanie odpovedí, náhľadov a nápadov, nie ďalších problémov.


8) Upravte svoje očakávania

Naše očakávania nás niekedy môžu pozdvihnúť do nových výšok, alebo nás môžu emocionálne demoralizovať. Preto je také dôležité, aby sme svoje očakávania vždy kontrolovali - aby sme sa uistili, že nemierime príliš vysoko a príliš rýchlo. V opačnom prípade bude jediným výsledkom, ktorý si uvedomíte, sklamanie.


V každom prípade si stanovte vysoké očakávania, zároveň sa však uistite, že sú flexibilné a zohľadňujú vaše aktuálne okolnosti, podmienky a zdroje. Pripomeňte si, že proces chôdze ste taktiež nezvládli za jeden deň. Namiesto toho ste si ho osvojili v priebehu času. To isté platí, keď ide o zvládnutie vlastných vzorcov správania...


9) Podstupujte inteligentnejšie riziká

Tí, ktorí viac riskujú, majú častejšie menej výčitiek ako tí, ktorí hrajú na istotu a bojujú s neistotou. To isté platí, keď ide o transformáciu vášho správania. Musíte riskovať, musíte riskovať sami seba a musíte sa konečne vymaniť zo starých nerešpektujúcich obmedzujúcich vzorcov správania, ktoré vám už neslúžia.


Neexistuje lepší čas na zmeny ako PRÁVE TERAZ! A neexistuje nikto lepší, kto by mohol začať túto zmenu, ako VY! Neodkladajte, začnite proces zmeny hneď...


10) Nájdite si čas na sebareflexiu

V konečnom dôsledku sa v živote presadia tí ľudia, ktorí si skutočne nájdu čas na dôsledné premýšľanie o svojich každodenných voľbách, rozhodnutiach a činoch. Úspešní ľudia sa učia z toho, čo fungovalo alebo nefungovalo. Potom upravia svoje konanie tak, že zaujmú iný prístup. Iba prostredníctvom sebareflexie získate potrebný nadhľad, perspektívu a pochopenie, aby ste mohli začať proces zmeny a transformácie.




Záverečné myšlienky

Sebasabotáž je ako granát, ktorý náhle a nečakane vybuchne - odstrčí nás od našich najhlbších túžob a želaní. Neexistujú však žiadne výhovorky, pretože sme to my, kto vedome ovláda pohyb závlačky.


Je teda na nás, aby sme sa rozhodli, že už nikdy viac nebudeme obeťou svojich sebapoškodzujúcich vzorcov správania. Na nikom inom...


Voľba je na vás. Je vo vašich rukách. Teraz už viete, čo máte robiť a ako to máte robiť. Skutočnou otázkou však je, kedy začnete? Kedy sa konečne odhodláte skoncovať so sebapoškodzujúcim správaním, ktoré vám bráni žiť život, po akom skutočne túžite? Nestoja vaše ciele za to? Nestojíte za to?


Myslím, že odpoveď na túto otázku veľmi dobre poznáte...


ALCHYMIA HOJNOSTI Online program

S Láskou,

4 KROKY AKO PREKONAŤ EMOCIONÁLNU BOLESŤ A ZAČAŤ ŽIŤ SVOJ ŽIVOT ZNOVA NAPLNO




Tento príspevok je k dispozícii zDARma pre všetkých, preto ak sa vám páčil, prípadne vás inšpiroval a radi by ste prispeli do kolesa Dharmy, môžete ma symbolicky POZVAŤ NA KÁVU 🕊😇🤍


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page